Промените в Закона за защита от домашното насилие, които приеха извънредно

...
Промените в Закона за защита от домашното насилие, които приеха извънредно
Коментари Харесай

„Интимна връзка“ в закона: Ще бъдат ли жертвите на домашно насилие по-защитени?

Промените в Закона за отбрана от домашното принуждение, които одобриха изключително депутатите в понеделник, не престават да предизвикат разнопосочни реакции и разногласия.

Темата в ефира на „ Тази заран “ разясняват психологът Иван Игов, хипнотерапевтът Александра Гърдева, юристът и жертва на домашно принуждение Клавдия Дали и шефът на фондация GLAS Симеон Василев.



„ Актовете на институциите би трябвало да дават отговор на критериите за експедитивност, адекватност и безпристрастност. Независимо от измененията, които одобри Народното събрание, идната крачка би трябвало да е непрекъснат надзор на органите, които се занимават с казуса с домашното принуждение “, сподели Клавдия Дали.

Тя добави, че смяната за „ интимна връзка “ в законодателството е била безпределно нужна.

По формулировка „ интимна връзка “ е цялост от доброволни трайни, персонални, интимни и полови връзки сред две физически лица от мъжки и женски пол, без значение от това дали споделят едно домакинство и чието пораждане, наличие и преустановяване не са обект на правно контролиране от различен закон. "

„ За следващ път видяхме по какъв начин ЛГБТ общността като боксова круша от политици, които сякаш нямат какво друго да кажат, с изключение на да насаждат ненавист в обществото “, сподели Симеон Василев.

Според психолога Иван Игов още веднъж вървим след събитията: „ Случва се нещо, бързо закърпваме някакъв закон. Никой не се замисля, че в случай че бяхме подписали Истанбулската спогодба в точния момент, сега щяхме да имаме съответни закони. “

„ Агресията е нещо доста по-дълбоко от закон, тя е вътре в нас. Отговорността е на всеки един от нас “, съобщи Александра Гърдева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР